zaterdag 28 februari 2015

Ronde Tiel


Waarom zo nadrukkelijk de overdrijving zoeken als de beschrijving van de wandeling zo eenvoudig is: Rondje Tiel.
Nu dat heeft er alles mee te maken dat de HH helemaal niet houden van overdrijving maar direct met de billetjes bloot gaan en niet eerst een herenlid wekenlang aan de bekende lijn laten hangen alvorens een afserveerritueel alsnog van stal wordt gehaald. Vandaar dat wij direct bekennen dat genoemde route beschrijving frauduleus van karakter is en u er toch echt rekening mee moet houden dat u later thuis zult zijn dan vooraf bedacht. U kunt hier met uw declaratie gedrag eveneens rekening mee houden.
Wandelen start zoals gewoonlijk met een heengaan naar de vanaf. Hier kunt u in Tiel nabij een voormalig stationsgebouw en nu met name handig voor grotere boodschappen de auto parkeren zonder dat daar een betaling voor hoeft te geschieden. Vervolgens de nodige voorbereidingen, in dit geval van HF iets minder, zodat de route soms improviserend en met hulp van techniek is ingevuld.
Ach, kalm wandelt u door Tiel richting de kade. In Tiel zelf is men goed bezig, onder toeziend oog van hiertoe en daarvoor ingevlogen bewogen bewoners met hun harten kloppend op de juiste plek.
Langs imposantheid waaronder mooie kerken en poorten komt u bij de Waal alwaar linksaf u uiteindelijk over een drassig paadje naar zeer grote sluizen doet aankomen. Een gevaarlijke oversteek heeft u dan al achter de rug.
Bernard heeft deze kluizen persoonlijk gemetseld vandaar dat de naam zeer nadrukkelijk aan de buitenzijde is vermeld.
Wij onderstaken de grote weg en gingen door een zeer pittoresk industrie gebied waar de treinen eeuwenlang moeten hebben gereden maar nu zeker al enige tijd niet. Rechts troffen wij lokale overblijfselen aan in de categorie "niet meer nodig".

Uiteindelijk verlaat u heel kort Tiel, alwaar wij werden belaagd
door damenwandeldingen waar de bedoelingen er wel duidelijk uitsprongen. Wij trokken ons hier verder niets van aan en gingen door naar Zoelen. Onderweg de Linge passerend. Aldaar werd om ons heen gekeken en foto's gemaakt.
Verder ging het dan naar op weg naar Kerk-Avezaath via landgoed en kasteel zoelen. De albovenste foto geeft een indruk. Hier raakten de HH eerst het spoor bijster maar vonden dit alras weer terug.

Kerk-Avezaath biedt goede gelegenheid tot bammen trek, waarbij een slokje water meer dan welkom
was. Gadegeslagen door alle levendigheid van dit dorp trokken wij verder. Nu richting Tiel. Wanneer u de Linge weer bent gepasseerd zou het logisch zijn om direct Tiel in te lopen. Echter niet voor ons HH. Wij gingen verder richting fraaie nieuwbouwwijken. Onderweg wordt u een korte blijk gegund
op Wadenoijen. Goede herinneringen van HH hierover. Aldaar werd nog een blik gegund op de kerk maar toen LA. Treinbanen overstekend passeert u links van u de wijk Passewaaij. Dames hebben daar een vreemde rijstijl ontwikkeld. Toen HH een passant op leeftijd hierop attendeerde teneinde vooraf de waarschuwing te verstrekken (wij doofpotten niets) werden wij gewaar waar de uitdrukking "een oneindige leegte" moet zijn ontstaan.
Tja, de voeten lieten zich nu wel voelen, een blik op de techniek gaf ook aan dat 20 km een hoogst ongebruikelijke onderschatting van de realiteit betrof. Derhalve ging het laatste deel van de route best zwaar. De kilometers lieten zich voelen.
Tja, dan zit er niets anders op dan jezelf te blijven herpakken en de laatste kilometers toch uit de benen te persen. Dan komt u nog langs riviernatuur, maar drassigheid gebood de HH om de dijk te volgen. Niettemin mooie vergezichten.



Natuurlijk kwam het goed en werd Tiel bereikt. Via de genoemde binnenstad, langs de gracht en nog even een niet doorgangsroute dus weer tikkie terug bereikten wij de auto.
Onderweg bleek dat de vakantie voor diversen er op zat, dus het was vooral slinks de routes kiezen en uiteindelijk aanschuiven onder en met gezicht op de van Brienenoord.
Lekker bier (Brand Imperator is het oudste speciaal bier van Brand. Het is een bier van lage gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%) en eenvoudige bittergarnituur.
Tot zover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten