zondag 27 april 2014

Niet in groepen, maar let je wel op je houding?



Goede raad hoeft niet duur te zijn. Zeker als ze gratis is. Daarom voor de verandering eens een gedicht en wel deze van meneer I. de Wijs over diervriendelijkheid:

Wat zijn de herders toch brave knapen
Ze breien truitjes voor hun schapen



Regelmatig schotelen we u dieren op foto's voor en figureren zij in de verslagen. Zo ook nu weer, dus. Maar ter zake. Wandelen. Waar, wanneer, hoeveel etc. Het werd ondanks het broedseizoen van Zwammerdam naar Zwammerdam. Totaal zo'n 22 kilometer en dat is een mooie afstand voor een doordeweekse vrijdag. Het weer pakte leuk uit, zodat de HH met afritsbroeken inclusief aangeritste pijpen op pad gingen. HH door HF opgehaald en na enig omzwerven een grote parkeerplaats bij een omheind sportveldje uitgekozen. Auto enigszins tactisch op een plek geplaatst, zodat bij terugkomst een redelijk koele auto gevonden kon worden en daarna: schoenendingen. Vervolgens(de 1 wat fitter dan de ander) onderling een prettige wandeling gewenst en op nar Bodegraven. Via de Molenstraat die naadloos overgaat in de Akerboomseweg. Omdat HH niet een grote voorliefde voor thee heeft, bezochten we de theetuin bij het Zwaantje niet. Al keuvelend liepen we Bodegraven binnen, waar uiteraard onderhoud aan een boot plaats moest vinden. Gelukkig niet door de HH. Zodoende konden we oog hebben van Paarden-Burgh (sinds 1648) en de uit verzamelwoede bijeen gedreven hoeveelheid kliekoos.
 Bij de Brouwerijmolen zetten we onszelf even in de etalage om vervolgens op doortocht te gaan naar het station via de Doortocht.
 
Tegenover het station ontmoetten we de Julianastraat om daarna de Willemstraat en de Prins Hendrikstraat te betreden. Aldaar werden we alvast op getrakteerd door basisschoolkindertjes op vrolijke bezingingen van de koning en zijn/onze Koningsdag. Helaas konden we niet blijven, want we moesten door naar de Kerkstraat. Daar werd het tijd voor een versnapering aan HH-zijde en de beide HH namen tijdelijk afscheid van een kledingstuk. Over het voetpad langs de Oude Rijn met de stoffeerderij annex rotzooiverzamelaar De Stoel naar de rotonde, waar we de weg richting Meije namen. Een stuk van ca. 5 km. voordat we weer een duidelijke koersverandering zouden gaan maken. Aan het begin van deze 5 km. leerden we dat je daar niet in groepen mag. Volgens ons voldoen wij niet aan de criteria van een groep, zodat we met een rein geweten door konden lopen. En dat was ruimschoots de moeite waard. Heel veel leuke en mooie dingen zijn hier te zien en te horen. Eendenkroos en eendenkroost en veel kwaakkikkers. Deed HH aan 's nachts thuis denken. Bij ANWB-paal 4189 gingen we linksaf naar de watertoren. Het pad dat nu volgde leidde ons dwars door de Nieuwkoopse Plassen. Na het tweede klaphekje werden we door 2 fietsers ingehaald. Een hond zat als verstekeling/passagier in 1 van de fietstassen. Hoewel er best veel steigertjes zijn aangelegd, ontbraken daar bankjes en de HH wensten toch zo langzamerhand broodjes te gaan innemen. De twee bankjes zo'n 500 meter voor het einde van het pad boden soelaas. Met uitzicht op een braakliggend terrein vielen we aan. De mevrouw met de grote zwarte hond stak niet onder stoelen of banken dat zij niet gecharmeerd is van het eerder genoemde terrein. De broodjes smaakten er niet minder om. Zo, en dan nu de beginsafari. Bij ANWB 4199 links- en vrijwel gelijk daarna rechtsaf en door het klaphekje linksaf over het asfalt.


Eerst oog in oog met een koeimevrouw en daarna op slinkse wijze nog wat op verdere afstand. Jammer dat onze eigen damesmeisjes hier niet bij konden zijn. Aan het einde van het dijkje links en Nieuwkoop-Zuideinde weer verlaten over de Ziendeweg. Bij de Achtermiddenweg naar rechts en op weg naar de Molenviergang van Aarlanderveen. 
Bij de 1e manege aan de linkerkant bereed een dame een paard. Bemoeizuchtig stelde HF haar luidkeels voor dat zij op haar houding ging letten. HH vroeg de aanstormende fietser of die qua houding iets voor de dame kon betekenen, maar dat was niet meer nodig.
 De dame liet weten al met haar houding bezig te zijn. Bij de molen dichtbij de weg naar links en daar kwam ons tweede stukje safari. Veel schaapjes zagen ons aankomen, maar legden ons geen strobreed in de weg. Wel uitwerpselen, waarop HF zonodig  pletting moest uitvoeren. Iets verderop leerden we waarom in België politie-agenten zwaantjes worden genoemd. HF mocht passeren , maar HH zijn papieren waren niet in orde en werd gedwongen een andere route te kiezen. Hinderde niet echt; het kwam allemaal goed. Aan het einde van de dijk nog wat grappige schaapjes en een richtingsaanduiding van LAW 7.1: het Pelgrimspad van Amsterdam naar Den Bosch.
Wij linksaf langs de Oude Rijn naar Zwammerdam.

Onderweg nog even bij een sportvisser geïnformeerd naar de vangst van de dag en van het soort Pippi Langkoushuis genoten en ja hoor toen waren we weer in Zwammerdam. Nadat een jonge schoolmeid ons een prettige vakantie had gewenst, waren we direct terug bij de startplek. Nog even de restanten van de watervoorraad verorberd en klaar was Kees. In Capelle genoten onze buitenkanten van de zon, terwijl de binnenkanten werden getrakteerd op vochtige versnaperingen en bitterballen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten